Actieradius

Naast het belang van het soort motor en de plaats hiervan op de e-bike is het natuurlijk ook belangrijk om te weten hoe ver je met een volle accu kunt fietsen. Dit noemen we de actieradius van een accu. 

 

Meestal wordt de maximale actieradius van een accu bij een elektrische fiets vermeld. Dit is de actieradius - gebaseerd op gebruikerservaringen en verschillende tests - onder ideale omstandigheden. De door jou ervaren actieradius tijdens het fietsen kan echter verschillen, doordat deze naast het aantal Wattuur (Wh) van de accu van verschillende factoren afhankelijk is.

 

Factoren die de actieradius beïnvloeden

De actieradius is afhankelijk van een aantal factoren. Op de eerste plaats van de accucapaciteit ofwel het aantal Wattuur (Wh) waarvoor je kiest. Bij veel van onze e-bikes heb je keuze uit meerdere capaciteiten, waaronder 300, 400, 500 of zelfs 600 Wh. Over het algemeen geldt: hoe hoger de capaciteit, hoe duurder de accu.

 

Waarom haal ik de maximale actieradius niet?

Sommige bezitters van elektrische fietsen ervaren dat zij niet de maximale actieradius van de accu halen die de fabrikant aangeeft. Dit is te verklaren doordat er veel factoren van invloed kunnen zijn op de actieradius, in positieve of negatieve zin.

 

In deze tabel vind je een indicatie van de actieradius per elektrische fiets weergegeven, onder normale omstandigheden.

 

Welke factoren kunnen de actieradius positief of negatief beïnvloeden?

 

  • De weersomstandigheden. Kou heeft bijvoorbeeld invloed op batterijpakketten. Als de temperatuur 10°C of lager is neemt de actieradius af en wordt de laadtijd van de accu ook langer.
  • Weerstand (windkracht, bandenspanning, versnelling, conditie van het wegdek en hoogteverschillen).
  • Geografie en wegdek. In meer heuvelachtig gebied is er meer ondersteuning nodig en is de actieradius dus korter.
  • Het totaalgewicht (gewicht van fiets + berijder + belading). 
  • Het gekozen rijprogramma. Zo kan op elektrische fietsen met ION® technologie een programma op maat geïnstalleerd worden.
  • Gebruik van trapkrachtsensor of speedsensor. Doordat een trapkrachtsensor reageert op jouw inspanning, is een grotere actieradius mogelijk.
  • Trapbekrachtigingsniveau ofwel gekozen trapondersteuningsstand. Deze kan bijvoorbeeld (afhankelijk van het gekozen systeem) op eco, cruise, tour, sport en power gezet worden. Hoe lager het niveau van ondersteuning, hoe hoger de actieradius. Ook het (veelvuldig) gebruik van een eventueel aanwezige gashendel zal de actieradius verkleinen.
  • Het schakelgedrag. Hoe zuiniger je schakelt, hoe groter de actieradius. We adviseren om in de laagste versnelling te starten en dan door te schakelen tot je de gewenste trapfrequentie en snelheid hebt bereikt. Begin in ieder geval nooit in de zwaarste versnelling!
  • De conditie van de accu. Lees het bijgeleverde instructieboekje goed door en laat jouw Batavus dealer regelmatig onderhoud plegen.
  • De leeftijd van de accu. Naarmate de accu ouder wordt, neemt de capaciteit af en kun je minder kilometers fietsen met een accu.